Τετάρτη 26 Μαρτίου 2014

Τί θέλουμε από τις δημοτικές εκλογές; Την εκλογή δημάρχου ή να περάσει ο δήμος στα χέρια των πολιτών;

          Το τελευταίο διάστημα ακούμε συνέχεια ονόματα για υποψήφιους δημάρχους. Σε καθημερινή σχεδόν βάση περνάνε από τη δημοσιότητα ονόματα παλιά και νέα που στριμώχνονται για να πάρουν θέση. Ίσως όλο αυτό να γίνεται γιατί ο στόχος είναι να διαπιστωθεί η αντίδραση των πολιτών και οι πρώτες εκτιμήσεις για τα εκάστοτε πρόσωπα. Γεμίζουν πρωτοσέλιδα και σαλόνια στις εφημερίδες, γίνονται συζητήσεις στα καφενεία. Αν θα είναι ο τάδε  ή ο δείνα, λες και το ζήτημα της διοίκησης του δήμου εξαντλείται στα πρόσωπα. Ενώ την ίδια στιγμή σκόπιμα ξεχνιούνται τα πιο βασικά ερωτήματα και ζητήματα:  

-         Ποιος είναι ο λόγος που ζητάει την ψήφο μας κάποιος;

-         Με ποιο όραμα και πρόγραμμα για το δήμο;

-         Με ποιους συνεργάτες και σε ποια κατεύθυνση;

-         Ποια είναι η σχέση του/ της με τον τόπο;

-         Ποιος είναι ο στόχος του εκάστοτε υποψήφιου (δημάρχου ή και συνδυασμού); Η προσωπική προβολή και η απόκτηση θέσης και εξουσίας; Το όφελος του τόπου και των πολιτών; Η υποστήριξη όσων έχουν χτυπηθεί από τις πολιτικές λιτότητας και τις απολύσεις; Η υπεράσπιση των κοινωνικών, εργασιακών, περιβαλλοντικών δικαιωμάτων των πολιτών;

            Εμείς από τις αρχές του Γενάρη, ξεκινήσαμε με στόχο να παλέψουμε για έναν «άλλο» δήμο. Για το δικαίωμά μας να ορίζουμε τον τόπο και την πόλη μας.
Στην αρχή, εκείνοι που πίστεψαν πώς μπορούμε και πρέπει επιτέλους να κινητοποιηθούμε εμείς οι «κοινοί θνητοί», οι απλοί πολίτες, ήταν λίγοι. 

            Στην αρχή μόνο. Γιατί μετά, μέρα με τη μέρα, αρχίσαμε να καταλαβαίνουμε πόση σημασία έχει να παλέψουμε οι ίδιοι για να αλλάξουμε τα πράγματα. Η Δημοτική Παράταξη "Άλλος Δρόμος" μας έδωσε την ευκαιρία να γνωριστούμε καλύτερα, να ακούσουμε ο ένας τον άλλο, να ανταλλάξουμε και να προβληματιστούμε. Η Δημοτική Παράταξη μας έκανε να καταλάβουμε και να πιστέψουμε ότι υπάρχει και άλλος δρόμος, άλλη κατεύθυνση. 

*      Για ένα δήμο που θα στηρίζεται και θα δίνει φωνή σε όλους τους δημότες, και  δε θα λειτουργεί με βάση επιταγές και οδηγίες από τα πάνω.

*      Για έναν δήμο με κοινωνικές ευαισθησίες και αριστερό, αντιμνημονιακό προσανατολισμό.

*      Για έναν δήμο που θα αφουγκράζεται τους προβληματισμούς και τις προτάσεις των δημοτών, και θα προσπαθεί να βρίσκει λύσεις σ’ αυτήν την κατεύθυνση.

*      Για έναν δήμο που θα στηρίζεται από τους δημότες του, ανεξάρτητα από την πολιτική τους τοποθέτηση, οι οποίοι θα έχουν συμφωνήσει σε ένα μπούσουλα, ένα πρόγραμμα προς όφελος του δήμου, και όχι του ξεπουλήματός του στου ιδιώτες.

*      Για ένα δήμο που θα είναι κατά των ιδιωτικοποιήσεων των δημοτικών υπηρεσιών και τον εκμηδενισμό των ελάχιστων κοινωνικών παροχών. 

*      Για έναν δήμο με οικολογικές ευαισθησίες, συμμετοχικό και αποφασιστικό που θα παίρνει αποφάσεις, και όταν χρειάζεται θα συγκρούεται με κατεστημένα και συμφέροντα και δε φοβάται μήπως στεναχωρήσει ορισμένους.

            Σαν δημοκρατική παράταξη, πιστεύουμε ότι οι υποψήφιοι πρέπει να προτείνονται και να ψηφίζονται από την βάση, και όχι να ορίζονται άνωθεν. Για να μπορούμε όλοι και όλες να έχουμε φωνή και να κατοχυρώνεται στην πράξη και το δικαίωμα του εκλέγειν, αλλά και το δικαίωμα του εκλέγεσθαι. Σε αυτήν την αντίληψη και δημοκρατική αρχή στηρίζεται και η απόφασή μας όλοι οι δημοτικοί σύμβουλοι να εναλλάσσονται κάθε δύο χρόνια.

            Ενώ για να λειτουργήσει σωστά και δημοκρατικά ο δήμος και το δημοτικό συμβούλιο, θα πρέπει να υπάρχει ανοιχτή και διαφανής ενημέρωση και τοποθέτηση των παρατάξεων που έχουν εκλέξει εκπροσώπους, αλλά και του συνόλου των δημοτών οι οποίοι μπορούν να εκφράζονται και να τοποθετούνται μέσα από τα τοπικά συμβούλια και τις λαϊκές συνελεύσεις. Η δημοκρατία και στο τοπικό επίπεδο ανοίγει δρόμους και κανάλια συμμετοχής, σέβεται και ακούει όλες τις πλευρές και αποφασίζει με βάση το συλλογικό καλό. 

            Αυτές είναι οι δικές μας αρχές για τη λειτουργία του δήμου. Η συμμετοχή των πολιτών και οι υπογραφές όσων συμφωνούν με τις θέσεις και τις ιδέες μας αυξάνονται μέρα με τη μέρα. Και πιστεύουμε πως οι πολίτες που θα διαλέξουμε το δρόμο της ανατροπής και θα ενώσουμε τις δυνάμεις μας για μια εναλλακτική και αριστερή αυτοδιοίκηση, θα δώσουμε ενωτικά και δυναμικά τη μάχη των δημοτικών εκλογών. 

            Ο δήμος είμαστε εμείς και μόνο εμείς. Γι' αυτό και θα πρέπει η διοίκηση του δήμου να βρίσκεται στα δικά μας χέρια, στα χέρια των δημοτών.

ΜΕ ΤΗ ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΠΑΡΑΤΑΞΗ "ΑΛΛΟΣ ΔΡΟΜΟΣ"
και τον ΣΠΥΡΟ ΤΣΑΤΣΗ

ΝΑ ΔΩΣΟΥΜΕ ΤΗΝ ΠΑΡΓΑ ΣΤΟΥΣ ΠΟΛΙΤΕΣ ΤΗΣ!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου